pirmdiena, 2014. gada 14. aprīlis

Kas vainīgs Maxima traģēdijā?


Sekoju draugiem.lv lapai Neesi vienaldzīgs esi atbildīgs.
Izlasīju tur publicēto arhitektu biroja, Kubs pārstāvja Advokāta Jāņa Junkera iesniegumu tiesai.

 es to tulkotu īsajā versija tā: prasība vispārīga, nekonkrēta, vaina nepierādīta un argumenti nepārliecinoši. (tas nav mans viedoklis, bet gan teksta saturs), tātad jāmeklē pretargumenti un  likumu panti. 

Lai gan neesmu jurists,manuprāt, vismaz daļa no atbildētājiem nav izpildījusi pat
būvniecības likuma 3. panta 3.punkta 1,3 un 4 apakšpunktus:
(3) Būve projektējama un būvējama tā, lai nodrošinātu vides arhitektonisko kvalitāti, vides pieejamību, dabas resursu racionālu izmantošanu, kā arī visas būves un tās atsevišķu daļu:
1) stiprību un stabilitāti;
2) ugunsdrošību;
3) drošību lietošanā;
4) higiēniskumu un nekaitīgumu cilvēka veselībai un videi;
5) energoefektivitāti;
6) akustiskās prasības. 

Domāju, ka šī punkta neizpildīšanas fakts neprasa papildus pierādījumus!

Noteikti ir vēl arī citi likumi kuru prasības nav tikušas ievērotas un katram no atbildētājiem tie varētu būt savi.
Jāturpina rakt, tāds nu laikam ir tas jurista darbs.

Atbildība pēc būtības tiešām ir nedalāma, ja kaut viena no atbildētāju pusēm būtu izpildījusi savus pienākumus, tad tas novērstu traģēdiju. 
Tomēr es šo atbildību, izsverot būtību ne juridiskos argumentus, dalītu pēc notikumu un rīcības secības kā arī šo rīcību motivējošiem faktoriem.

1. Būvētājs: Maxima un Homburg Zolitūde - idejas autors un šīs traģēdijas dzinējspēks. Dzenoties pēc peļņas centās ātrāk gūt ienākumus no daļēji pabeigtas ēkas. (Nauda)  
2. Būvvalde Ja nebūtu izsniegta būvatļauja, otrās kārtas realizācijai neapturot ēkas lietošanu,būtu tikai sagruvusi ēka bez bojā gājušajiem. Lai saprastu, ka krāmēt virs citu cilvēku galvām tonnām materiālus ir bīstami, nav nepieciešama būvinženiera izglītība, par kuru trūkumu sūdzas būvvalde. (iespējams nauda!?)
3. Ja projektētāji  nebūtu pieļāvuši kļūdu, nebūtu piekrituši sadalīt tās kopnes, vai arī tomēr sadalot būtu ņēmuši vērā to kā notiek būvniecība, kādos apstākļos un kādi ir iespējamie riski šādam būves kārtu sadalījumam, ēka nebūtu sagruvusi. Pie kam būvniecībā ne velti ir tāds dalībnieks kā autoruzraugs.(naudas pelnīšana ar mazāku piepūli, vai naudas spiediena radīta steiga)
4. Būvnieki- ģenerāluzņēmējs, apakšuzņēmējs - tiešais metāla nesošo konstrukciju uzstādītājs un būvuzraudzība.
ja kaut viens no iesaistītajiem speciālistiem būtu pievērsis vājajam konstrukciju mezglam uzmanību un tas tiktu pārstrādāts ar pietiekamu nestspēju, arī ēkas jumts nesagrūtu. (šis ir man personīgi vissmagākais posms, jo lai arī cenšos vienmēr domāt par būvējamo konstrukciju nestspēju, nevaru apgalvot ka nebūtu pieļāvis līdzīgu kļūdu)
(naudas pelnīšana ar mazāku piepūli, vai naudas spiediena radīta steiga)
5. Ekspluatācijā nodotās ēkas daļas īpašnieki-TINEO. ja nebūtu pieļāvuši, ka ēka tiek turpināta izmantot pēc vairāk kārtējām signalizācijas trauksmēm, nenoskaidrojot to iemeslus, ēka sagrūtu bez cilvēkiem tajā.(Nauda)
6. Ēkas lietotāji veikals Maxima, ja būtu rīkojušies kā to prasa sapratīga rīcība - atskanot trauksmes signalizācijai, līdzīgi kā to izdarīja citi nomnieki, ēka sagrūtu bez bojā gājušajiem. (Nauda)

Vainīgais atrasts, nauda pie visa vainīga.
Tātad, ko no tā varam secināt. 
Vieni nopelna daudz naudas un otri (vairākums) uz kuru rēķina tas notiek, pakļaujas, pielien, izliekas ka neko nezin neredz un klusē sakostiem zobiem, melo,

  zog un pat kāpj pāri līķiem, lai tikai tiktu augstāk un nokļūtu tuvāk tai sabiedrības daļai kura nopelna vai lai gūtu vismaz daļu no "labuma"!  

Vai tiešām, vēl joprojām, pēc vairāk kā 20 gadiem kopš PSRS esam ka suņi kas nevar vien atēsties jo mazotnē turēti pusbadā!?

Papētot līdzīgas traģēdijas pasaulē, secinu ka Zolitūdes traģēdija proporcionāli valstu iedzīvotāju skaitam ir  traģēdija ar visu laiku vislielāko bojā gājušo īpatsvaru. Neskaitot Romas impērijas laikus. 
Vai tiešām šāds anti rekords visā pasaulē mums neliks apstāties un pārdomāt savu rīcību! 
Kāda rīcība ir sekojusi, lai pārliecinātos par esošo, jo sevišķi padomju laika bloku, ēku noturību un drošību?
Kur ir tieslietu ministrijas atskaites par rezultātiem izmeklēšanā?
Tā vien šķiet ka tiekam sagatavoti samierināties un pieņemt notikušo, bez jebkādiem secinājumiem un adekvātas rīcības!

Vai kāds var paskaidrot to kas notika un kāpēc V.Dombrovskis atkāpās, neizmantojot vārdus "politiskā atbildība"?
Nesakot ka kāds ir bijis labāks, tikai vēloties saprast.
Ar ko Baiba Broka labāka par Jāni  Bordānu, varbūt ar to ka viņa ir Latvijas maksātnespējas administratoru asociācijas Sertifikācijas komisijas priekšsēdētāja vietniece?  Ar kādām spējām mūs pārsteigs Straujumas kundze?
Atlaistas saeimas ievēlēts prezidents izmantoja traģisko notikumu lai pārdalītu varas sastāvu par labu saviem partijas biedriem un kādai ļaužu grupai lojālākiem ministru kabineta locekļiem!?
Ja viss,augstāk rakstītais neatbilst patiesībai un tā nav, tad pasakiet lūdzu, kā tad ir?





izmantotie avoti:



Nav komentāru: