sestdiena, 2013. gada 30. novembris

Pārdomas par būvniecības problēmu būtību.

Sekojot notikumiem pēc šīs traģēdijas un saskaroties ikdienā ar ievērojamo "papīru" darbu, nākas secināt, galvenais uz ko tiek koncentrēta uzmanība ir izsakāms ar Mirtas tantes vārdiem no J. Streiča filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā":
"Bet vai viņiem papīri ir, tagad jau galvenais papīri!"


Savukārt, kad pienāk laiks atbildēt uz jautājumiem, tad parasti dzirdam šādu atbildi:

"Dokumenti u nas vporadke" (Ar dokumentiem mums viss ir kārtībā)

Lieki piebilst, ka sniegt atbildes pēc būtības spēj un grib tikai retais. Tāpēc jāpiekrīt, LTV1 raidījumā "100 grami kultūras" izskanējušajiem mūsu ekspremjera Māra Gaiļa vārdiem:

"Cilvēki ir pārstājuši domāt, aizstājot domāšanu ar papīriem............. Cilvēkiem šķiet tā, jo vairāk parakstu pareizās attiecīgās vietās, jo mazāk atbildības!" 

Tāpat, par visiem 100% pievienojos arī raidījuma dalībnieka būvinženiera Sergeja Meijerovica viedoklim vēršoties pie pasūtītājiem:

"Ja Jūs gribat lētāk uzbūvēt, daudz vairāk ieguldiet projektā,............ jo detalizētāk tas ir  izstrādāts, jo mazāk iespējams būt kaut kādām atkāpēm un kļūdām!"
   (minētie izteicieni no 11 līdz 15 raidījuma ieraksta mīnūtei) Raidījumu skatīt šeit.
Vēl viens  liels mīnuss ir steiga un plānošanas trūkums . Kā krievu tautas paruna saka: "Pospeshish, narod nasmeshish" (Pasteigsies, tautu sasmīdināsi).
Attiecības privātpersonu un uzņēmēju starpā ir viņu darīšana tiktāl cik tās nepārkāpj spēkā esošos likumus. Citādi ir ar valsts un pašvaldību iepirkumiem, kuri kopā ar dažādiem publiskā līdzfinansējuma projektiem sastāda ievērojamu daļu no būvniecības apjoma.  To termiņi no izsludināšanas līdz piedāvājuma iesniegšanai un no uzvarētāja izsludināšanas līdz realizācijas termiņa beigām, ne vienmēr ir adekvāti plānotajam darbu apjomam, un liek apšaubīt godīgas konkurences pamatprincipu ievērošanu, bet tas nu lai paliek uz iesaistīto sirdsapziņas.
            Savukārt laicīga iepirkuma izsludināšana ļautu labāk sagatavot piedāvājumus, kā arī pietiekams laika posms starp līguma noslēgšanu un darbu uzsākšanu ļautu būvniekiem labāk sagatavoties un izplānot savus resursus. Nenāktos meklēt darbiniekus pēc sludinājumiem.
           Runājot par plānošanu, tā, manuprāt, ir veiksmīgas un kvalitatīvas projekta realizācijas pamatā. Katra projekta realizācijai nepieciešamas trīs komponentes, darbaspēks, materiāli un mehānismi. Katrā būvdarbu izmaksu tāmē ir pozīcija - laika patēriņa norma. Tā kopā summējas objekta realizācijai nepieciešamajā darbietilpībā.
           Visus publiskos iepirkumus un to rezultātus pārrauga iepirkumu uzraudzības birojs, kurā iespējams sasummēt nepieciešamā darba spēka apjomus plānoto iepirkumu realizācijai. Arī būvvaldei būtu pieejami šie dati par objektiem kuriem izsniegtas būvatļaujas, ja būvatļaujas pieprasījumā iekļautu pozīciju darbietilpība. Tādā veidā parādās iespēja sasaistīt plānoto projektu realizācijai nepieciešamo darba spēka apjomu, ar valstī kopumā pieejamo speciālistu daudzumu un iespēju robežās līdzsvarot šīs nozares noslogojumu.
           Esmu pārliecināts, lielākā daļa būvnieku piekritīs:
darba spēka pieejamība un kvalifikācija ir liela nozares problēma.
          Te nu mēs nonākam pie nākošās problēmas, un tā ir darbinieku kvalifikācija, kura savukārt ir tiešā sasaistē ar izglītības sistēmu un tās kvalitāti.
Reiz LTV1 raidījumā "Sastrēgumstunda", bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis izteica apmēram šādu frāzi:
  "Ir daļa studentu kuri izliekas, ka mācās un daļa pasniedzēju kuri izliekas, ka māca!"
Atceros arī savas būvkonstrukciju priekšmeta pasniedzējas vārdus, kuri pēc būtības skanēja šādi: "Sekmju izraksts pie sertifikāta netiek pievienots  un izglītības diplomam ir vienāda nozīme gan teicamniekam, gan ne tik sekmīgam studentam, nemaz nerunājot par negodīgām darbībām diploma iegūšanā. Tāpēc arī būvētājam jābūt ar pietiekamām zināšanām, lai spētu saskatīt vismaz būtiskākās kļūdas projektos, ja tādas gadījušās!"
         Neņemos spriest par iespējamajiem risinājumiem izglītības kvalitātes celšanā, tomēr skaidrs ka šajā jomā nepieciešami uzlabojumi.
Noteikti ir lietas ko vajadzētu pārskatīt arī dažādu līmeņu darbinieku kvalifikācijas uzlabošanas jomā.
Tomēr pāri visam, vissvarīgākā ir katra cilvēka personiskā apziņa, attieksme pret darbu un līdzcilvēkiem!


Nav komentāru: